Ereğli Demir Çelik Fabrikaları’nın Temettü Ödemesinin Ak Yatırım’ın İhraç Ettiği EREGL Varantlarına Fiyat Etkisi Hakkında
15.02.2021
Ereğli Demir Çelik Fabrikaları’nın Temettü Ödemesinin Ak Yatırım’ın İhraç Ettiği EREGL Varantlarına Fiyat Etkisi Hakkında
Dayanak varlığı pay ve pay endeksi olan varantların hesaplanmasında dayanak varlığın fiyatına ek olarak kullanım fiyatı, vadeye kalan gün sayısı, volatilite, faiz oranı ve temettü beklentisi gibi değişkenler kullanılmaktadır. Özellikle pay senetlerinin temettü ödemelerinin yapılmaya başlandığı dönemde yatırımcılar temettü ödemelerinin paylara ve pay endekslerine dayalı varantlardaki etkileri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu çerçevede, Ereğli Demir Çelik (EREGL) tarafından 11 Şubat 2021 tarihinde KAP’da yayınlanan temettü ödeme planıyla ilgili duyuru üzerinden bazı örneklerle söz konusu etkileri paylaşmak isteriz.
Ereğli’nin kamuyla paylaştığı temettü ödemesinin ödeme tarihi beklentilerin dışında gerçekleşti. Şirket 2020 yılı faaliyetleri sonucu elde edilen karın dağıtımının 2021 yılı Mart ayı içerisinde yapılması için, yine Mart ay içinde toplanacak genel kurula tavsiyede bulunacağını belirtti. Duyuruya aşağıdaki linkten erişebilirsiniz:
https://www.kap.org.tr/Bildirim/909167
Aşağıdaki tabloda da görüleceği üzere, son 10 yıllık temettü geçmişinde, EREGL’nin Mart ayında nakit temettü ödemesi yaptığı bir yıl olmadı. Bu anlamda şirketin temettü miktarı beklentiler paralelinde olmasına rağmen, geçmiş veriler ışığında, ödeme tarihinin beklentiler haricinde gerçekleşmesi söz konusudur.
Varantlar Fiyatlamalarına Temettü Etkisi
Varantlar normal şartlarda temettü beklentisi hesaba katılarak fiyatlanır. Temettü etkisi varant fiyatlarının içindedir. Sermaye Piyasası Aracı Notu’nda belirttiği gibi, olağan nakit temettüler, varantlarda ayarlama gereksinimi doğurmaz. Varantların işlem görmeye başlamasından sonra temettü beklentilerinde meydana gelen değişiklikler ise, varantların fiyatlarında hem aşağı hem de yukarı yönde değişimlere sebep olabilir. Yatırımcılar temettü beklentisindeki değişikliklerin varant fiyatları üzerindeki olası etkileri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Diğer değişkenler sabit kalmak kaydıyla, vade tarihi içinde beklenen temettünün iptal olması veya açıklanan temettünün beklenenden düşük olması (beklenenden daha az temettü ödeme) alım varantlarının fiyatını artırabilirken, satım varantlarının fiyatı düşürebilir. İlgili dayanak varlık tarafından vade tarihi içinde beklenmeyen temettü açıklanması veya açıklanan temettünün beklenenden yüksek olması ise (beklenenden daha çok temettü ödeme), alım varantlarının fiyatını azaltabilir, satım varantlarının fiyatını arttırabilir.
Temettü açıklamaları normal şartlarda temettü ödemesinden önce yapılmaktadır. Temettü miktarı ve ödeme takvimi beklentilere yakın seviyelerdeyse, varant fiyatında açıklama döneminde bir etki olmasını beklememek gerekir.
Temettü miktarının yanı sıra temettünün hangi tarihte ödeneceği en az temettü miktarı kadar önem taşımaktadır.
Beklenmeyen Temettü Ödeme Tarihinin Ereğli Varantlarına Etkileri
Temettü miktarındaki zamanlama, beklenmedik bir şekilde Mart ayı olarak açıklandı. Bu durum Mart vadeli alım ve satım varantlarında ani fiyat etkisi oluşmasına neden oldu. Şubat vadeli varantlarda ise bir etkisi olmadı. Zira, şirketin geçmiş temettü ödeme takvimi göz önüne alındığında, bu açıklama öncesinde Ak Yatırım Mart vadeli EREGL varantlarında, Mart ayı sonuna kadar (vadeye kadar) temettü beklentisi sıfır olarak varant fiyatlamalarında kullanılmaktaydı.
11 Şubat Perşembe akşamı şirketin KAP duyurusunda, temettü ödemesinin beklenmedik bir şekilde Mart ayı içinde yapılmasının genel kurula önerileceği belirtildi. 12 Şubat Cuma günü piyasa açılışında temettünün varant fiyatlamalarına girmesiyle beraber, Mart vadeli EDAAN, EDAAO, EDAAP ve EDAAQ alım varantları düşüş kaydederken, Mart vadeli EDAPN, EDAPO, EDAPP ve EDAPQ satım varantları da yükseliş gösterdi.
Şubat vadeli varantlarda ise temettünün Şubat ayından sonra ödenecek olmasından dolayı temettü kaynaklı bir fiyat hareketi gözlemlenmedi.
Bu fiyat değişimi sonrasında şirketin açıkladığı gibi, Mart ayında temettü ödenmesi durumunda, ödeme gününde dayanak varlıkta, temettü kaynaklı yaşanacak fiyat değişikliği sonucu varant fiyatlarında bir fiyat hareketi olması beklenmemektedir. İleride ihraç edilecek Nisan ve Mayıs vadeli varantlar da, şirketin paylaşmış olduğu bu temettü beklentisine göre fiyatlanacaktır.
Genel kurulda temettü miktarında ve ödeme tarihinde bir değişiklik olması durumunda varant fiyatlarında yukarıda açıklanan prensiplere bağlı olarak dayanak varlık fiyat hareketinden bağımsız olarak fiyat hareketleri yaşanabilir.
Varantlar hakkında detaylı bilgiye varant@akyatirim.com.tr e-posta adresinden veya 444 1 595 numaralı Ak Yatırım Varant Hattı’ndan erişebilirsiniz.